(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');ga('create', 'UA-36183148-3', 'auto'); ga('send', 'pageview');De videocapsule - allesoverdarmonderzoek.nl

Goed voorbereid naar een coloscopie

brochure2

Een endoscopie met de videocapsule

Hieronder vind je vragen en antwoorden over de videocapsule endoscopie.

Wat is de videocapsule endoscopie?
Hoe werkt de videocapsule?
Voor wie is de videocapsule endoscopie bestemd?
Wat kun je opsporen met de videocapsule endoscopie?
Hoe ziet de videocapsule eruit?
Wat zijn de voordelen van dit onderzoek?
Mijn ervaring met de videocapsule
Hoe moet je je voorbereiden?
Mag ik mijn medicijnen gewoon innemen?
Wat gebeurt er na het onderzoek?
Hoe lang duurt het onderzoek?
Is het een pijnlijk onderzoek?
Wat als ik klachten krijg?
Waar vind ik meer informatie?

Wat is de videocapsule endoscopie?

De videocapsule (of camerapil) endoscopie  (VCE) maakt afbeeldingen van het maag-darmkanaal. In de videocapsule zit namelijk een minuscule fotocamera. Deze camera maakt zoveel foto’s dat er een soort film-opname ontstaat van de slokdarm, maag en in het bijzonder van de dunne en dikke darm. De capsule slik je in met water.

Hoe werkt de videcocapsule?

De camerapil verplaatst zich via de peristaltiek* van het spijsverteringskanaal door je lichaam. Hiervoor moeten de darmen goed schoon zijn. Via plakkers met draden op je huid, zendt de videocapsule signalen naar een kastje om je middel dat registreert wat de capsule opneemt. De capsule maakt een reis van ongeveer 12 uur door de dunne darm. In de dagen daarna poep je de capsule uit.

*Peristaltiek is de knijpende beweging van een buisvormig orgaan, die ervoor zorgt dat het voedsel vooruitkomt in het maag-darmstelsel.

Voor wie is de videocapsule bestemd?

De arts zet de videocapsule in bij mensen met klachten zoals onbegrepen bloedverlies uit het maagdarmkanaal, bij controle op bekende (chronische) aandoeningen (ziekte van Crohn, coeliakie, erfelijke poliep-syndromen) of op verdenking van tumoren van de dunne darm.

Wat kun je opsporen met de videocapsule?

Met de videocapsule is het mogelijk ontstekingen en afwijkingen van het slijmvlies van vooral de dunne darm op te sporen.

Hoe ziet de videocapsule eruit?

De capsule is net zo groot als een vitaminepil en daardoor makkelijk in te slikken.

Wat zijn de voordelen van dit onderzoek?

  • Met de videocapsule is nu goed het lange gebied van de dunne darm te onderzoeken op een patiëntvriendelijke manier. Dit kon voorheen niet.
  • Je hoeft niet direct een coloscopie.
  • Je kunt tijdens het onderzoek je dagelijkse dingen blijven doen
  • Je hoeft geen roesje
  • Het onderzoek is absoluut niet pijnlijk

Mijn ervaring met de videocapsule

Bij Merel (25) vonden ze een vernauwing aan het einde van haar dunne darm. De arts koos voor de videocapsule om de dunne darm nader te onderzoeken.

Hoe moet je je voorbereiden?

Het is belangrijk dat de darmen schoon zijn. Daarom ontvang je van het ziekenhuis informatie over een dieet en het laxeermiddel waarmee je een dag voor het darmonderzoek begint.

Mag ik mijn medicijnen gewoon innemen?

Gebruik je ijzertabletten of geneesmiddelen die de darmwerking vertragen zoals codeïne of loperamide, dan moet je daar even mee stoppen. Na het onderzoek kun je de medicatie weer nemen. Overleg hierover met je arts. Ben je diabetespatiënt, overleg dan met de verpleegkundige over het aanpassen van de dosering voor de periode dat je niet normaal mag eten.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Als de 12 uur registratietijd erop zit, ga je met de recorder naar het ziekenhuis. Daar beoordeelt de arts de beelden op de computer en bespreekt de bevindingen direct of in een vervolgafspraak.

Uitpoepen videocapsule

Na één tot drie dagen, poep je de videocapsule weer uit. Je mag er dan mee doen wat je wilt. Om er zeker van te zijn dat de capsule het lichaam heeft verlaten, is het belangrijk je poep te controleren. Hang een (oud) vergiet in het toilet en vang daarin de poep op. Als er na twee weken nog geen videocapsule is, neem dan contact op met je verwijzend arts.

Hoe lang duurt het onderzoek?

De videocapsule registreert 12 uur lang de beelden in je lichaam. Dat betekent dat het onderzoek ook 12 uur duurt.

Is het onderzoek pijnlijk?

Het onderzoek is niet pijnlijk. Je kunt gedurende de dag je dagelijkse dingen doen.

Wat doe ik bij klachten tijdens het onderzoek?

Bij complicaties als misselijkheid, overgeven of buikpijn altijd de verpleegkundige van het ziekenhuis bellen.

Waar vind ik meer informatie?

Meer informatie over de videocapsule (of camerapil): www.camerapil.com