(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');ga('create', 'UA-36183148-3', 'auto'); ga('send', 'pageview');Roesje - allesoverdarmonderzoek.nl

Roesje

Wel of geen roesje bij een coloscopie?

In de meeste ziekenhuizen kun je zelf kiezen of je wel of geen roesje wilt tijdens het onderzoek. In de regel heeft de arts of verpleegkundige dit van tevoren besproken maar zo niet, vraag er dan zelf naar. Doe dit niet op de dag van het onderzoek, maar op een eerder moment zodat het ziekenhuis hier rekening mee kan houden. Je kunt dit onderwerp ook heel goed bespreken met je huisarts.

Sedatie

Een ander woord voor roesje is ‘sedatie’. Dat betekent dat je een kalmerend middel krijgt waarvan je ontspant en een beetje wegdoezelt. Ziekenhuizen gebruiken hiervoor vaak het medicijn Dormicum® (midazolam) dat via een infuus in je arm of hand wordt toegediend. Je kunt dan wel de aanwijzingen van de arts horen en opvolgen. De arts kan bijvoorbeeld aan je vragen je om te draaien.

Meer ontspannen

Door de sedatie ben je meer ontspannen waardoor het onderzoek gemakkelijker verloopt. Ook dempt de sedatie de angst. Je ervaart daardoor vaak ook minder pijn.

Dormicum?

Dormicum® (Roche) is de merknaam van een slaapmiddel dat het werkzame bestanddeel midazolam bevat. Het woord Dormicum verwijst naar het Latijnse woord dormire, wat slapen of doezelen betekent.

Pijnbestrijding

Indien het nodig is kun je tijdens de coloscopie een pijnstillend medicijn toegediend krijgen. Dit is doorgaans een morfinepreparaat. De pijnstiller kan tegelijk met de medicijnen voor het roesje via het infuus worden toegediend. Als je geen roesje wilt of mag hebben, kan de arts – als dat nodig is – alleen een pijnstillend medicijn toedienen. Tijdens de coloscopie controleert de verpleegkundige de hartslag, bloeddruk en ademhaling.

Voor- en nadelen van pijnbestrijding

Voordelen

  • Je ervaart minder angst en bent meer ontspannen.

Nadelen

  • Je kan die dag een beetje slaperig blijven. Je kan die dag niet meer werken of inspannende werkzaamheden verrichten.
  • Er bestaat een kleine kans op een complicatie door het slaapmiddel, bijvoorbeeld een laag zuurstofgehalte in je bloed.
  • Door de medicijnen kunnen ademhalingsproblemen en hartritmestoornissen voorkomen. Dit heeft vooral betrekking op mensen die ouder zijn dan 70 jaar en last hebben van een hartaandoening, longaandoening of andere aandoeningen.
  • Je moet iemand meenemen naar het ziekenhuis. Na het onderzoek ben je nog versuft en kun je geen auto rijden.
  • Het aanleggen van een infuus kan soms zeer doen bij het prikken / aanleggen van een infuus. Na het aanleggen / het prikken van een infuus is de naald er uit en zal het geen pijn meer doen.

Narcose

Omdat de coloscopie pijnlijk kan zijn en omdat kinderen een grotere kans hebben om zich te verslikken, krijgen kinderen en jongeren bij een coloscopie vaak een volledige narcose (algehele verdoving). Deze wordt toegediend door een anesthesist. De narcose is na afloop van het onderzoek snel uitgewerkt waardoor kinderen enkele uren na het onderzoek weer mee naar huis kunnen. Het meest gebruikte middel is Propofol. Dit is een veilig middel.