(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');ga('create', 'UA-36183148-3', 'auto'); ga('send', 'pageview');Wat is een coloscopie? - allesoverdarmonderzoek.nl

Wat is een coloscopie?

Een coloscopie, ook wel colonscopie of colonoscopie genoemd, is een inwendig darmonderzoek. Via de anus brengt de MDL-arts (Maag-Darm-Lever-arts) een flexibele, stuurbare kijkslang (endoscoop) in de endeldarm. Vervolgens stuurt de arts de endoscoop verder in de dikke darm. Tot aan de overgang van de dikke naar de dunne darm.

Lucht inblazen

Om goed zicht te krijgen blaast de endoscoop lucht in de darm. Door het doorduwen van de endoscoop en het inblazen van lucht wordt de darmwand uitgerekt en kunnen pijnlijke krampen optreden. Ook kun je het gevoel krijgen dat je moet poepen. Laat gerust de ingeblazen lucht ontsnappen. Doe je dat niet, dan nemen de krampen en de pijn toe. Gelukkig wordt steeds vaker koolzuurgas gebruikt dat minder krampen en een minder opgeblazen gevoel geeft.

Draaien op je rug

Soms moet je tijdens het onderzoek draaien op je rug of rechterzij. Ook kan het voorkomen dat de arts aan een endoscopieverpleegkundige vraagt om met zijn handen op bepaalde plaatsen van je buik te drukken om het ‘uitbochten’ van de endoscoop te verminderen.

*Uitbochten: door de druk op de darm duw je deze naar buiten als je een bocht neemt.

Zie verder: Waarom een inwendig darmonderzoek?