(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');ga('create', 'UA-36183148-3', 'auto'); ga('send', 'pageview');Sigmoïdoscopie - allesoverdarmonderzoek.nl

Goed voorbereid naar een coloscopie

brochure2

Alles over de sigmoïdoscopie

Hieronder vind je antwoorden op de meest gestelde vragen rondom de sigmoïdoscopie. Staat jouw vraag er niet bij? Kijk dan bij meest gestelde vragen of stel de vraag aan de MDL-arts.

Wat is een sigmoïdoscopie?
Wat is het sigmoïd?
Waarom krijg ik een sigmoïdoscopie?
Wat gebeurt er tijdens de sigmoïdoscopie?
Hoe bereid ik me voor op de sigmoïdoscopie?
Moeten mijn darmen schoon zijn?
Moet ik een laxeermiddel nemen?
Moet ik stoppen met mijn medicatie?
Ik gebruik ijzertabletten, is dat een probleem?
Ik heb een stoma, is dat een probleem?
Het inbrengen van een klysma, hoe gaat dat?
Wat gebeurt er op de onderzoekstafel?
Waarom neemt de arts soms een biopt?
Is het een pijnlijk onderzoek?
Hoe lang duurt het onderzoek?
Wat gebeurt er na het onderzoek?
Wie bespreekt met mij de uitslag?
Wat zijn de mogelijke risico’s en complicaties?

Wat is een sigmoïdoscopie?

Een sigmoïdoscopie is een kijkonderzoek waarbij de arts met een endoscoop via de anus het begin van de endeldarm bekijkt en het laatste deel van de dikke darm. Het onderzoeken van de gehele dikke darm heet een coloscopie.

Een sigmoïdoscopie is minder vervelend in vergelijking met een coloscopie. De voorbereiding is soms minder belastend, maar verschilt per ziekenhuis.

Wat is het sigmoïd?

Het sigmoïd is het S-vormig laatste deel van de dikke darm, dat uitkomt in de endeldarm. Het sigmoïd haalt het vocht uit de ontlasting en reguleert de passagesnelheid ervan.

Waarom moet ik een sigmoïdoscopie?

Bij aanhoudende vage darmklachten, vooral in de linker onderbuik of bloedverlies, kan de arts besluiten een sigmoïdoscopie te doen om eventuele afwijkingen in de het laatste deel van de dikke darm op te sporen, zoals ontstekingen, zweertjes, bloedingen, vernauwingen, divertikels (uitstulpingen), poliepen en tumoren.

Wat gebeurt er tijdens de sigmoïdoscopie?

Tijdens de sigmoïdoscopie schuift de arts een bestuurbare buigzame slang, een endoscoop via de anus in de dikke darm. Bij dit darmonderzoek kan de arts zien of er afwijkingen aan de binnenkant van de darm zijn. Ook kan hij kleine stukjes weefsel wegnemen voor nader onderzoek. Dit is niet pijnlijk.

Hoe bereid ik me voor op de sigmoïdoscopie?

Een goede voorbereiding op dit darmonderzoek is belangrijk. Welk soort, verschilt per ziekenhuis. Bespreek bijvoorbeeld op tijd of je een roesje wilt of niet. Als je hiermee wacht tot de dag van het onderzoek, is een roesje soms niet meer mogelijk.

Moeten mijn darmen schoon zijn?

Net als bij een coloscopie moeten de darmen voor het onderzoek schoon zijn, anders zijn ze niet te beoordelen. De dieetadviezen verschillen per ziekenhuis maar het gaat in elk geval altijd om vezelarme voeding.

Moet ik een laxeermiddel nemen?

Op de dag voor het onderzoek begin je met het laxeermiddel van het ziekenhuis. Laxeermiddelenstimuleren de darmbeweging en zorgen ervoor dat je sneller moet poepen dan normaal. Zorg dan ook dat je in de buurt blijft van een wc. Je kan last krijgen van buikkrampen, een opgeblazen gevoel en overgeven.

Vlak voor het darmonderzoek, krijg je eventueel nog een klysma om het laatste stukje van de darmen schoon te maken. Vergeet geen extra onderbroek mee te nemen.

Moet ik stoppen met mijn medicatie?

Gebruik je bloedverdunners, ontstekingsremmers of pijnstillers? Bespreek dit met je arts. Heel soms is het belangrijk dat je een aantal dagen voor het onderzoek stopt met deze medicatie, maar meestal kun je ze gewoon door gebruiken. Deze medicijnen vergroten de kans op bloedingen.

Ik gebruik ijzertabletten, is dat een probleem?

Door het gebruik van ijzertabletten kleurt je ontlasting zwart waardoor zwarte aanslag op het slijmvlies ontstaat. Hierdoor kan de arts het slijmvlies niet goed beoordelen. Liefst tien dagen van tevoren stoppen met ijzertabletten.

Ik heb een stoma, is dat een probleem?

In het geval van een darmstoma verloopt de sigmoïdoscopie niet via de anus, maar via het stoma. Een darmstoma (colostoma of ileostoma) is namelijk een kunstmatige darmuitgang via de buikwand. In verband met laxeren is het verstandig contact op te nemen met de stomaverpleegkundige. Zij heeft speciale materialen die het makkelijker maken om de ontlasting op te vangen.

Hoe verloopt het inbrengen van een klysma?

Het onderzoek vindt plaats op de afdeling endoscopie. Op een kamer brengt de verpleegkundige via de anus een slangetje met vloeistof in (klysma). Na vijf minuten kun je naar het toilet. Na het poepen, is het laatste stuk van de darm schoon. De arts kan dan de binnenkant bekijken.

Wat gebeurt er op de onderzoekstafel?

In de behandelkamer, krijg je, indien zo afgesproken, via een infuus het kalmerende middel (roesje) toegediend. Dan draai je je op je linkerzij met de knieën opgetrokken. Via de anus brengt de arts de endoscoop in. Probeer ontspannen te blijven liggen. Voor een duidelijk zicht op de darmen, blaast de arts met de endoscoop wat lucht (tegenwoordig vaak koolzuurgas) in de darmen. Dit kan wat krampen geven. Schaam je niet. Laat winden gewoon ontsnappen. Dit is heel normaal.

Waarom neemt de arts soms een biopt?

Indien noodzakelijk kan de arts tijdens de sigmoïdoscopie een stukje weefsel (biopt) wegnemen voor verder darmonderzoek. Het nemen van biopten is niet pijnlijk maar kan wel wat bloedverlies veroorzaken.

Is het onderzoek pijnlijk?

Met een roesje merk je weinig van het darmonderzoek.

Zonder pijnbestrijding is de pijnbeleving bij iedereen verschillend. Als je je tijdens het onderzoek goed kunt ontspannen dan is het onderzoek minder pijnlijk. Het opschuiven van de endoscoop in de bochten van de dikke darm is het meest vervelend. Bij kloofjes rond de anus of aambeien kan het inbrengen van de endoscoop al pijnlijk zijn. De arts smeert dan meestal wat verdovende zalf rond de anus.

Hoe lang duurt het darmonderzoek?

Het inwendige darmonderzoek zelf duurt tien minuten.

Wat gebeurt er na het darmonderzoek?

Ga na het darmonderzoek even naar het toilet om de ingeblazen lucht weer kwijt te raken. De eventuele darmkrampen nemen dan ook af. Is er weefsel voor onderzoek afgenomen, dan kan er eventueel die dag nog wat bloed in je poep zitten. Dit is normaal.

Wie bespreekt met mij de uitslag?

In de meeste gevallen zal de arts, die het darmonderzoek voor je heeft aangevraagd ook de uitslag met je bespreken.

Wat zijn de mogelijke risico’s en complicaties?

Een sigmoïdoscopie is een veilig darmonderzoek. Complicaties doen zich zelden voor. Een heel enkele keer kan tijdens een onderzoek een scheurtje of gaatje in de darmwand ontstaan. Ook wel ‘perforatie’ genoemd. Bij een sterk ontstoken darm of een darm met uitstulpingen, is de kans op een perforatie groter. Ook wanneer de arts tijdens het onderzoek bijvoorbeeld een poliep heeft weggehaald, neemt de kans op een perforatie toe.

Klachten die hierbij kunnen ontstaan zijn buikpijn en, in een later stadium, koorts. Ook in het geval van overmatig bloedverlies, bel je altijd het ziekenhuis.