Stel je vraag aan Jeroen Jansen, maag-darm-leverarts

‘Goed dat je bezig bent met de voorbereiding op het darmonderzoek!

Binnen deze website vind je onder ‘Schone darmen‘ en ‘Darmonderzoek‘  al veel antwoorden op vragen.

Hieronder vind je de meest gestelde vragen over het darmonderzoek en het laxeren. 

MDL - arts Jeroen Jansen

Meest gestelde vragen

Wat kost een darmonderzoek en hoe weet ik of de kwaliteit goed is?

De kosten van een darmonderzoek zijn lastig vast te stellen, omdat dit onderzoek binnen een bepaalde diagnose valt, waaraan een prijs gekoppeld is. Deze prijzen verschillen enigszins per ziekenhuis, maar zullen niet heel veel uit elkaar lopen.

De kwaliteit is afhankelijk van diegene die het onderzoek doet. Als dit een maag-darm-leverarts is, moet dit over het algemeen goed, omdat zij met enige regelmaat door hun beroepsvereniging hierop worden gemonitord.

Heeft roken voorafgaand aan het darmonderzoek invloed op de uitslag?

Roken heeft geen invloed op de uitslag van uw maagonderzoek.

Mag ik wijn drinken voorafgaand aan het darmonderzoek?

Ja, wijn valt onder vloeibare en vezelarme producten. Dit mag u drinken in de dagen voorafgaand aan het darmonderzoek.

Hoe lang duurt het inwendig darmonderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Daarna blijf je nog ongeveer een uur tot anderhalf uur in het ziekenhuis.

Hoe lang mag het duren voor je weer normaal ontlasting hebt na een darmonderzoek?

Meestal komt de ontlasting de dag na het darmonderzoek weer op gang. Dit kan een paar dagen langer duren, zeker als de ontlasting voorheen ook al moeizaam kwam.

In 2013 heb ik een laatste darmonderzoek ondergaan en in 2019 moet ik opnieuw voor onderzoek. Waarom zit hier 6 jaar tussen?

De termijn waarop een controle darmonderzoek dient plaats te vinden, wordt bepaald aan de hand van het aantal gevonden poliepen, de grootte van de gevonden poliepen, de locatie van de gevonden poliepen en de samenstelling van de gevonden poliepen. Elk item levert bepaalde punten op en bij de totaalscore hoort een advies omtrent de termijn.

Ik ben zwanger. Kan ik wel een darmonderzoek ondergaan?

Ja, je kunt een coloscopie ondergaan als je zwanger bent. Maar alleen als het echt noodzakelijk is. Het is aan te bevelen het darmonderzoek uit te stellen tot in het 2e trimester. Belangrijk is dat je tijdens en na het onderzoek niet op je rug gaat liggen omdat dit druk op bloedvaten kan geven. Een roesje kan wel, maar is niet gebruikelijk.

Ik heb een kunststofhartklep en krijg vooraf vaak antibiotica bij onderzoeken.

Tegenwoordig is dit niet meer nodig voor een onderzoek van de dikke darm. Vroeger werd dit wel gedaan.

Ik vind het inwendig darmonderzoek vreselijk eng. Je hoort zoveel rare verhalen.

Je vindt inderdaad heel wat indianenverhalen op internet over de coloscopie. De overgrote meerderheid van de darmonderzoeken verloopt zonder problemen, daar hoor je dan ook niets van. De enkelingen die een nare ervaring hebben gehad laten dit meestal wel weten. Zorg in elk geval dat je goed geïnformeerd bent over wat er komen gaat. Stel van tevoren al je vragen aan je arts. Als je alles weet, ben je minder nerveus, kun je je beter ontspannen en is het onderzoek voorbij voor je het weet.

Is een inwendig darmonderzoek echt zo pijnlijk. Graag een eerlijk antwoord!

Of de coloscopie pijnlijk is hangt van een aantal factoren af. Als je hebt gekozen voor een roesje, merk je bijna niets van het onderzoek. Als je zonder roesje het onderzoek ondergaat en je kunt je slecht ontspannen, dan kan het onderzoek een pijnlijke ervaring zijn. Maar als je je goed kunt ontspannen, dan valt het mee. Velen vinden eigenlijk de voorbereiding, het laxeren voorafgaand aan het onderzoek vervelender dan het onderzoek zelf.

In welk ziekenhuis kan ik een volledige narcose krijgen?

Als u denkt dat het standaard roesje met slaapmiddel mogelijk bij u onvoldoende werkt, bespreek dit dan tijdens het intake gesprek. Propofol is een alternatief. Hierbij wordt door een anesthesiemedewerker een middel gegeven, waarbij de diepte van de slaap beter gecontroleerd en dieper gegeven kan worden vergeleken met het standaard roesje. De meeste ziekenhuizen bieden dit tegenwoordig aan. Belangrijk is om dit van tevoren goed aan te geven.

Is het darmonderzoek pijnlijker met een spastische darm?

Mensen met een spastische darm ervaren meer pijn bij dezelfde prikkeling van de darm vergeleken met gezonde mensen. Tijdens het darmonderzoek wordt lucht in de darm geblazen wat een opgeblazen gevoel geeft en soms komt er om een bocht te nemen, druk op de darmwand. Dit kan dus betekenen dat een darmonderzoek iets pijnlijker is bij patiënten met een spastische darm door deze verhoogde gevoeligheid. In dit geval is een roesje aan te raden.

Is het verstandig iemand mee te nemen?

Het is zeker verstandig iemand mee te nemen, vooral als je een roesje krijgt. Na uitslapen mag je dan namelijk niet deelnemen aan het verkeer, niet rijdend, maar ook niet fietsend of lopend.

Mag ik na het darmonderzoek alcohol drinken?

Na een roesje mag je geen alcohol drinken. Alcohol versterkt namelijk het rustgevende middel.

Mag ik na het darmonderzoek zelf autorijden?

Na een roesje mag je niet deelnemen aan het verkeer, ook niet lopen of fietsen. Neem dus iemand mee die je naar huis kan brengen. Ook het werken met machines en het nemen van belangrijke beslissingen kun je beter een dag later weer oppakken.

Volgens mijn huisarts verhoogt een roesje de kans op een longontsteking.

Het risico op een longontsteking tijdens het darmonderzoek hangt samen met het roesje dat wordt gegeven, en geldt met name voor ouderen. Overigens is dit risico heel erg klein.

Wanneer gebruik je een klysma?

Als de darmen nog niet helemaal leeg zijn, kun je met een klysma de laatste resten weghalen. Soms is het alleen nodig de endeldarm te bekijken. In dat geval is een klysma vaak voldoende.

Wat zijn de risico’s van het inwendig darmonderzoek?

De risico’s bij dit inwendig darmonderzoek zijn erg klein. Wel kan er een enkele keer tijdens het darmonderzoek een bloeding ontstaan, vooral als er een poliep is verwijderd of hapjes zijn genomen. De kans hierop neemt toe bij gebruik van bloedverdunners. Het risico op een dergelijke bloeding is 1 op 500. Heel soms ontstaat een gaatje in de darmwand. De kans hierop is groter als de darmwand ernstig ontstoken is of vernauwd, als er uitstulpingen zijn of wanneer een poliep is verwijderd. De kans hierop is ongeveer 1 op 1000.
Krijg je binnen 24 uur last van bloedingen of ernstige pijnklachten of koorts, bel dan direct het ziekenhuis.

Wordt mijn darmonderzoek volledig vergoed? Ik ben vitaal, 80 jaar. Mijn eigen risico is al 'opgemaakt'.

Het is inderdaad zo dat, op uw eigen risico na, het darmonderzoek betaald wordt door uw verzekeringsmaatschappij. De zorgverzekeraar meldt soms dat deze met bepaalde zorgaanbieders geen contracten heeft, om bezoek aan deze instellingen te ontmoedigen. Ook zonder contract kan een zorgaanbieder het darmonderzoek declareren bij de verzekeraar. De afhandeling voor de instellingen is omslachtiger, maar is wel mogelijk.

Mag ik mijn eten blijven kruiden in de voorbereiding op het darmonderzoek?

Kruiden en specerijen mogen gewoon gebruikt worden in de week voor de coloscopie. Waar wij het meest last van hebben zijn vezels en pitjes die het zicht belemmeren en het afzuigkanaal van de endoscoop verstoppen. Vandaar dat wij een vezelarm dieet adviseren in de dagen voorafgaand aan de scopie.

U kunt dus uw eten blijven kruiden.

Bevolkingsonderzoek

Er is wat bloed in mijn ontlasting gevonden. Hoelang is de wachttijd voor een coloscopie?

U krijgt automatisch een oproep via het RIVM voor een intake gesprek bij een gecertificeerd coloscopie centrum. Tijdens de intake wordt alles met betrekking tot de coloscopie inclusief voors en tegens uitgelegd. De wachttijd voor de intake bedraagt ongeveer 1 week. Ongeveer 2 weken later is de coloscopie. U hoeft dus niets te doen. De oproep krijgt u automatisch via het RIVM.

Staat je vraag over het darmonderzoek en/of laxeren er niet bij? Stel hier je vraag aan de MDL-arts.

Jeroen Jansen probeert binnen twee werkdagen antwoord op je vraag te geven. 

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.